CERCLAJUL COLULUI UTERIN
Ce este cerclajul colului uterin?Cerclajul colului este manevra prin care se monteaza un fir sau o banda in jurul colului uterin. Aceasta manevra se efectueaza de obicei intre 12-24 saptamani de sarcina, dupa efectuarea screeningului de malformatii genetice (Bitest si ecografia morfologica). Exceptional, acest fir se monteaza dupa 24 saptamani, in cazuri bine selectionate, in absenta sangerarilor sau a contractiilor uterine.
De ce se face cerclaj al colului uterin?
Cerclajul se face pentru a preveni avortul in trimestrul 2 sau nasterea prematura sub 37 saptamani. Copiii nascuti prematur au un risc crescut de probleme de sanatate pe termen scurt si lung.
Chiar daca in marea lor majoritate cauzele nasterii premature sunt necunoscute, exista anumite situatii cunoscute care predispun la nastere prematura si care pot fi prevenite. Una din aceste cauze cauze este scurtarea si deschiderea prematura a colului uterin. In aceasta situatie, cerclajul colului previne avortul si nasterea prematura.
Ar trebui sa te prezinti la medicul specialist obstetrician devreme in cursul primului trimestru de sarcina daca:
- ai suferit in trecut un avort dupa saptamana 16 de sarcina
- ai nascut prematur in trecut (la mai putin de 34 saptamani de sarcina)
- s-au rupt membranele inainte de 37 saptamani la o sarcina anterioara
- ai avut interventii la nivelul colului uterin (biopsie, ERAD, LEEP - pentru teste Papanicolau anormale)
Daca te afli in situatiile descrise mai sus, medicul tau obstetrician va efectua ecografii transvaginale repetate pentru masurarea lungimii colului uterin pana la 24 saptamani de sarcina. In situatia in care lungimea colului uterin este mai mica de 25mm ti se va putea propune:
- cerclaj al colului uterin
- tratament hormonal cu progesteron intravaginal
- o combinatie intre cele doua metode de mai sus
- monitorizare mai des
Cand nu este recomandat cerclajul colului uterin?
In functie de situatia ta, medicul obstetrician va discuta despre riscurile si beneficiile acestei manevre. In anumite situatii aceasta manevra poate fi daunatoare pentru tine si nu schimba cu nimic evolutia sarcinii. Te poti afla in aceasta situatie daca:
- exista semne de infectie
- este prezenta sangerarea vaginala
- sunt prezente contractiile uterine
- s-au rupt membranele
Daca ai o sarcina gemelara si niciun factor de risc suplimentar nu exista dovezi care sustin montarea preventiva a cerclajului.
Care este procedura de montare a cerclajului colului uterin?
Procedura are loc in sala de operatii, de cele mai multe ori sub anestezie generala - vei dormi pe timpul procedurii sau anestezie regionala (in coloana vertebrala) - nu vei simti nimic de la abdomen in jos, dar vei fi treaza.
In sala de operatii vei sta in pozitie ginecologica. Medicul obstetrician va introduce un specul in vagin pentru a vizualiza colul uterin, va tractiona usor de acesta si va monta firul (vezi imaginea). Dupa montarea firului acesta se va strange si innoda pentru a mentine colul inchis.
Aceasta interventie numita "montare transvaginala a cerclajului de col uterin" dureaza in jur de 10-15 minute. Dupa finalizarea interventiei este posibil sa apara durere difuza in zona abdomenului inferior, motiv pentru care vi se vor administra calmante.
De cele mai multe ori vei putea pleca acasa in aceeasi zi sau in ziua imediat urmatoare, in functie de evolutia situatiei.
Cerclajul colului uterin se poate monta si pe cale transabdominala, procedura numita "cerclaj transabdominal". Aceasta procedura este rara dar poate fi recomandata daca in trecut procedura de cerclaj transvaginal nu a avut succes sau daca cerclajul transvaginal nu se poate monta.
Aceasta procedura este efectuata de obicei inaintea sarcinii sau devreme in primul trimestru. Cerclajul abdominal se poate monta printr-o incizie la nivelul abdomenului sau pe cale laparoscopica.
In aceasta situatie, nasterea nu se poate realiza pe cale vaginala si este necesara operatia cezariana.
Ce inseamna cerclajul de salvare?
Extrem de rar vi se poate recomanda cerclaj in urgenta atunci cand colul uterin este deja deschis, pentru a preveni avortul sau nasterea prematura. Acest tip de cerclaj se asociaza cu riscuri mult mai mari si nu functioneaza intotdeauna.
Ce riscuri sunt asociate montarii cerclajului de col uterin?
Fiind o manevra chirurgicala, aceasta asociaza urmatoarele riscuri:
- sangerare, care poate fi temporara sau extrem de rar abundenta ce necesita indepartarea firului de cerclaj asociindu-se cu avortul
- infectia, care de obicei este tratata cu antibiotice
- lezarea vezicii urinare. Atunci cand se monteaza firul, acesta poate fi trecut accidental prin vezica urinara. In cazul in care este depistata aceasta complicatie, firul trebuie indepartat.
- lezarea colului uterin. Acest lucru se intampla de obicei la distanta de momentul montarii firului. In cazul aparitiei contractiilor uterine, daca firul nu este indepartat la timp, acesta poate sfasia colul uterin, cu repercursiuni pe termen lung.
- ruperea membranelor. In cursul manevrei, mai ales atunci cand colul este deschis dar si in celelalte situatii se pot rupe membranele amniotice. In aceasta situatie procedura se abandoneaza si se declanseaza avortul.
- imposibilitatea montarii firului - atunci cand colul este foarte scurt sau foarte departe in vagin astfel incat sa fie inaccesibil.
Montarea cerclajului colului uterin nu functioneaza intotdeauna. Se poate uneori declansa avortul si nasterea prematura chiar si cu cerclaj. Faptul ca aveti un fir de cerclaj montat nu creste sansa sa aveti nevoie de inductie a travaliului sau de operatie cezariana (in cazul in care este montat transvaginal).
Ce se va intampla dupa ce a fost montat cerclajului colului uterin?
Dupa interventie este foarte posibil sa observati o scurgere vaginala cu sange sau de culoare maronie in primele doua zile.
Dupa ce va recuperati dupa interventie va puteti continua activitatea in mod normal. Nu se recomanda repausul la pat. Nu este contraindicat contactul sexual.
La ce trebuie sa fiu atenta dupa cerclaj?
Va trebui sa mergi la spital sau sa anunti medicul in caz de:
- dureri abdominale sau contractii
- sangerare vaginala continua sau abundenta
- ruperea membranelor
- secretie vaginala cu miros schimbat sau culoare verzuie
Cand va fi scos firul de cerclaj?
Firul de cerclaj va fi scos tot la spital la aproximativ 36-37 saptamani de sarcina, in cazul in care nu se declanseaza nasterea inainte. Daca se declanseaza nasterea inainte, firul trebuie scos la momentul aparitiei contractiilor pentru a evita traumatismele la nivelul colului.
Pentru scoaterea firului de cerclaj nu este nevoie de anestezie. Se introduce un specul intravaginal si se sectioneaza firul, dupa care este scos. Procedura dureaza cateva secunde fiind foarte putin dureroasa. Dupa procedura poate aparea o secretie maronie care sa dureze in jur de 24 ore.
Dupa suprimarea firului de cerclaj este posibil sa intrati in travaliu in scurt timp. In cazul in care apar contractii regulate veti fi sfatuita sa ramaneti in spital.
Daca se rup membranele inainte de scoaterea firului de cerclaj se va recomanda suprimarea acestuia din cauza riscului de infectie. Momentul in care acesta se va scoate va fi decis impreuna cu medicul dvs.
Informatii gravide - Ghid tradus si adaptat dupa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists