Laceratii perineale la nastere - Dr. Radu Botezatu | Obstetrica-Ginecologie

Du-te la conținut
LACERATIILE PERINEALE LA NASTERE
      Perineul este reprezentat de zona dintre vagin si anus. Aceasta zona se poate rupe in cursul nasterii sau, uneori, medicul poate recomanda o incizie (epiziotomie) pentru a facilita nasterea de urgenta sau pentru a preveni laceratiile severe (care pot include si sfincterul anal).
 
          In general, la prima nastere 9 din 10 gravide sufera un grad de ruptura perineala sau epiziotomie.
Dupa nastere, medicul realizeaza o examinare pentru a depista daca ati avut sau nu o ruptura. Apoi, in caz de necesitate, se va practica sutura acesteia. Sutura se realizeaza de obicei cu material resorbabil, care nu necesita indepartare si majoritatea rupturilor se vindeca in decurs de 6 saptamani fara consecinte pe termen lung. Pentru femeile care intampina probleme dupa vindecare (durere, dificultati la toaleta, incontinenta sau probleme psihologice) este disponibil ajutor medical de specialitate.
Aproximativ 6/100 femei la prima nastere si 2/100 care au mai nascut in trecut, vor suferi o ruptura mai severa care implica si canalul anal/sfincterul anal (ruptura perineala de grad 3 sau 4). Aceste rupturi necesita reparatie mai laborioasa, uneori sub anestezie in sala de operatii. Dupa acest tip de ruptura, recuperarea este dependenta de urmarea de catre pacienta a unor pasi stricti (administrare antibiotic, laxative si igienă locala), informatii pe care le va primi de la echipa medicala.MASAJUL PERINEAL si asistenta la nastere tip "hands-on"

           De obicei pozitia sezand sau cu genunchii flectati reduce severitatea rupturilor. Medicul poate aborda metoda "hands-on" prin care comprima perineul in timpul nasterii, metoda ce reduce riscul de laceratii de grad 3 sau 4.
 
Incepand cu 35 saptamani, puteti alege sa faceti masaj perineal pana la nastere, metoda ce s-a dovedit eficienta in reducerea riscului de rupturi. Acest tip de masaj se adreseaza in special gravidelor la prima nastere vaginala. Partenerul va poate ajuta cu acest masaj.

Masajul perineal - sfaturi utile

·        Utilizati lubrefiant (Ulei vit E, ulei migdale sau ulei de masline)
·        Mentineti degetele ca in imaginea alaturata aprox. 1 minut
·        Masati usor jumatatea inferioara a vaginului cu miscari in U pentru 2-3minute. Repetati această miscare de 2-3 ori.
·        Repetati masajul zilnic sau cand este posibil
Informatii gravide - Ghid tradus si adaptat dupa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
©2019-2023 Radu Botezatu
Înapoi la cuprins