Laceratii perineale severe grad 3 si 4 - Dr. Radu Botezatu | Obstetrica-Ginecologie

Du-te la conținut
RUPTURILE PERINEALE SEVERE (GRAD 3 si 4)
  Rupturile perineale severe la nastere includ laceratiile de grad 3 si 4, rupturi care afecteaza, pe langa zona perineala, si sficterul anal. Aceste rupturi au o incidenta globala de aproximativ. Acestea sunt mai frecvente la prima nastere vaginala (6%) si mai putin frecvente la gravidele cu nasteri vaginale in antecedente (2%).
 
Rezumat:
  • Laceratia de grad 3 sau 4 este ruptura care se prelungeste spre anus.
  • Recuperarea dupa o astfel de ruptura este diferita la fiecare organism in parte. Durerea si discomfortul resimtit in perioada de vindecare este un lucru normal.
  • 6-8 din 10 femei care au avut acest tip de ruptura se vor recupera complet fara consecinte pe termen lung
  • Un numar scazut de femei vor avea dificultati in controlul mecanismului de defecatie (incontinenta anala pentru materii fecale sau gaze)
  • Pentru femeile cu incontinenta anala exista tratament de specialitate, sub forma chirurgicala sau fizioterapie.      
 
          La prima nastere, multe femei ajung sa aiba un grad de ruptura a perineului (zona dintre vagin si anus) atunci cand copilul destinde zona la nastere. Micile rupturi care implica doar mucoasa vaginala sau tegumentele sunt denumite rupturi de gradul 1 si de obicei nu necesita niciun tip de sutura. Acestea se vindeca natural, fara complicatii. Rupturile mai mari care implica si muschii perineului sunt mai adanci si de obicei necesita sutura. Aceasta sutura se face cu fire resorbabile.
            
Epiziotomia reprezinta o incizie care se face de catre personalul de specialitate (de obicei medicul obstetrician) la nivelul vaginului si a muschilor perineali. Aceasta poate fi necesara in situatia in care copilul dvs are nevoie sa se nasca mai rapid (suferinta fetala) sau se blocheaza in cursul coborarii si necesita nasterea cu ajutorul instrumentelor (forceps sau vacuum). Aceasta incizie mai poate fi efectuata atunci cand exista un risc mai mare de rupturi perineale severe (de grad 3 sau 4) pentru a incerca sa le previna.

Laceratia perineala de grad 3 si 4

Laceratia perineala de grad 3 este o ruptura a perineului care implica si muschiul sfincterului anal (cel care controleaza procesul de defecatie).
Daca ruptura se prelungeste mai departe de sfincter si implica si mucoasa anala sau rectala, se numeste laceratie de gradul 4 (reprezentare schematica in imaginea alaturata)
Laceratia in butoniera este un tip de laceratie in urma careia sfincterul anal nu este afectat, in schimb exista o comunicare intre vagin si rect. Acest lucru poate duce la trecerea materiilor fecale si a gazelor din rect in vagin. Daca experimentati asa ceva contactati medicul dvs de urgenta.
Daca dupa nastere se depisteaza o ruptura perineala de grad 3 sau 4 sau chiar o ruptura izolata in butoniera, aceasta necesita reparatie chirurgicala cat mai devreme dupa nastere. Aceasta reparatie se realizeaza sub anestezie (locala, spinala sau generala) in functie de gradul rupturii. Este posibil sa aveti nevoie si de o sonda urinara (tub in vezica urinara prin care sa se elimine urina fara sa mergeti la toaleta) pana cand sunteti apta de a merge singura la toaleta (in general pana dispare efectul anesteziei).
 
        Dupa interventie, urmatoarele masuri sunt deosebit de importante:
 
  • managementul durerii - solicitati personalului medical sa va administreze analgezice daca apare durerea
  • administrarea antibioticelor pentru a preveni infectarea suturii (de obicei minim 5 zile)
  • administrarea laxativelor pentru confort si pentru a reduce presiunea asupra suturii (de obicei minim 7 zile)
  • igiena riguroasa a perineului (toaleta zilnica de 3-4 ori sau dupa fiecare utilizare a toaletei)
  • control la un interval de o saptamana pentru a verifica evolutia vindecarii si pentru a lua masuri suplimentare in caz de vindecare defectuoasa
         
          Alaptarea nu este influentata. Toate medicamentele adimistrate sunt compatibile cu alaptarea. Anumite persoane vor experimenta dureri la pozitia in sezut pentru perioade mai lungi de timp. In aceste situatii poate ajuta alaptarea in alte pozitii decat sezand sau aplicare de gheata la nivelul perineului.
          Vindecarea depinde foarte mult de modul in care evolueaza cicatrizarea. Astfel preventia infectiei este esentiala. Pentru a ajuta vindecarea cu succes trebuie sa mentineti o igiena riguroasa, spalat cu apa zilnic de 3-4 ori. Nu folositi substante chimice local. Schimbati absorbantele mai des. Spalati-va pe manini inainte si dupa utilizarea toaletei. Toate aceste masuri ajuta pentru prevenirea infectarii suturii. Este important de stiut ca in ciuda tuturor masurilor corect efectuate anumite suturi ajung sa se complice prin infectie si vor necesita tratament chirurgical de specialitate ulterior tratarii infectiei.
 
Firele de sutura
 
           Sutura rupturii se va efectua cu fire care vor fi montate sub tegument si la nivelul pielii. Materialul este resorbabil si se va dizolva, astfel veti observa fragmente de capete de fire pe absorbant. Acest lucru este normal. Este posibil sa simtiti anumite fire, de obicei cele din zona anala pentru pana la 3 luni. Acest material este lent-resorbabil si se utilizeaza in sutura muschiului anal.
Mersul la toaleta
 
          Scaunul nu afecteaza sutura. Pentru primele cateva zile dupa sutura controlul sfincterian poate sa nu fie la fel ca inainte de nastere. Este important sa va alimentati corect (fructe, legume, cereale si paine integrala) si sa beti multe lichide pentru a evita constipatia (cel putin 2 litri de lichide pe zi).
Cand mergeti la toaleta, cea mai buna pozitie este cu picioarele sprijinite pe un inaltator pentru a putea ridica genunchii deasupra soldurilor (vezi imaginea alaturata). Aceasta pozitie usureaza procesul de defecatie prin alinierea intestinelor. Incercati sa va relaxati sprijinind coturile pe genunchi.

Cum se poate imbunatati controlul sfincterian (urinar si anal)

Exercitiile de tonifiere ale planseului pelvin (Kegel) trebuie incepute cat mai devreme dupa nastere.
Acestea intaresc musculatura vaginala si anala si ajuta la vindecare. Dupa nastere este normal ca muschii planseului pelvin sa fie usor slabiti (in imaginea alaturala sunt reprezentati schematic muschii planseului pelvin).
La inceput este posibil sa simtiti un control slab al planseului pelvin dar pe masura ce faceti aceste exercitii controlul se va imbunatati semnificativ.
In aproximativ 2-3 saptamani de la nastere controlul sficterian si senzatia de continenta ar trebui sa revina la normal. Daca acest lucru nu se intampla contactati medicul dvs pentru ca este posibil sa aveti nevoie de fizioterapie.
Incontinenta anala
          Incontinenta anala este o complicatie frecventa a laceratiilor de grad 3 si 4. Se manifesta prin imposibilitatea controlului asupra sfincterului anal (nevoie iminenta de a merge la toaleta, evacuare a scaunului sau gazelor fara a le putea controla).
          Majoritatea laceratiilor se vindeca in totalitate dar unele femei pot suferi aceasta complicatie pe termen mai lung. Este important sa anutati medicul dvs daca intampinati aceste simptome. Incontinenta anala poate necesita tratament chirurgical suplimentar si fizioterapie.

 Perioada de vindecare
          Fiecare femeie se vindeca diferit. Daca ati avut o laceratie perineala de grad 3 sau 4 va trebui sa evitati efortul fizic intens si ridicarea greutatilor mari de jos pe o perioada de 4-6 saptamani. Dupa aceasta perioada incercati sa reveniti treptat la activitatea dvs obisnuita.
Ingrijirea unui nou-nascut in aceste conditii poate deveni dificila. Solicitati si sprijinul familiei acolo unde este posibil. Daca dupa 6 luni, in continuare intampinati dificultati va trebui sa faceti o vizita specialistului. Pentru unele femei, recuperarea dupa nastere poate fi foarte dificila din punct de vedere psihologic, situatie in care poate aparea depresia postpartum. In aceasta situatie membrii familiei trebuie sa observe comportamentul femeii si sa se prezinte cu aceasta la control in cazul oricarei suspiciuni de acest gen.

 Contactul sexual
          Majoritatea femeilor sunt ingrijorate de momentul reinceperii activitatii sexuale dupa nastere, in mod special daca au suferit o ruptura de grad 3 sau 4. Odata ce sutura s-a vindecat si s-a oprit sangerarea puteti avea contact sexual cand dvs si partenerul considerati ca sunteti pregatiti pentru acest lucru. Este importat de utilizat o metoda contraceptiva pentru ca puteti avea o noua sarcina chiar imediat dupa nastere chiar si daca nu a venit menstruatia.
          Masajul perineal va poate face sa va simtiti mai comfortabil inainte de a incepe activitatea sexuala. Vaginul poate fi mai uscat decat de obicei, in mod special daca alaptati. Este recomandat sa folositi un lubrefiant pe baza de apa pentru a nu traumatiza mucoasa vaginala in timpul contactului sexual. La inceput actul sexual poate fi foarte neplacut si diferit fata de cum era inainte, dar acest discomfort ar trebui sa dispara.

Controlul dupa nastere
          De obicei dupa controlul de la o saptamana dupa nastere mai este necesar un control la 6-12 saptamani de la nastere pentru a verifica daca sutura s-a vindecat corect si complet.

Sarcinile ulterioare
          Daca dupa o ruptura de gradul 3 sau 4 sutura s-a vindecat corespunzator si nu exista urmari sau complicatii pe termen lung, puteti lua in considerare o noua nastere vaginala la urmatorul copil. Daca exista probleme de vindecare sau complicatii este recomandata nasterea prin operatie cezariana planificata.
Daca luati in calcul o noua nastere vaginala trebuie sa stiti ca in acest moment dovezile sunt limitate cu privire la gradul de recurenta al acestui tip de rupturi. Este sugerat faptul ca o femeie care a avut o ruptura de gradul 3 sau 4 are sanse de 7-10% sa aiba o ruptura similara la o nastere viitoare. factorii de risc ai recurentei includ: necesitatea unei nasteri cu forcepsul, copil mai mare de 4kg, rasa asiatica.
Informatii gravide - Ghid tradus si adaptat dupa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
©2019-2025 Radu Botezatu
Înapoi la cuprins