Nasterea instrumentala. Forcepsul si ventuza. - Dr. Radu Botezatu | Obstetrica-Ginecologie

Du-te la conținut
NASTEREA INSTRUMENTALA. FORCEPSUL SI VENTUZA KIWI.
Nasterea cu ventuza Kiwi
   
  Nasterea vaginala instrumentala este un tip de nastere care implica utilizarea instrumentelor obstetricale (ventuza kiwi sau forcepsul). Aceste instrumente se folosesc atunci cand apar complicatii in timpul expulziei (cand dilatatia colului este maxima) si rolul lor este de te ajuta sa nasti inaintea aparitiei complicatiilor care pot afecta fatul.
             Este foarte important sa citesti aceste informatii inainte de travaliu, atunci cand planifici împreuna cu medicul obstetrician, nasterea pe cale vaginala. Medicul iti poate raspunde la consultatia dinaintea nasterii la intrebari importante ce pot influenta decizia ta.

De ce este posibil sa nasc cu ajutorul instrumentelor?
Nașterea vaginala este un proces care uneori se poate complica. Cele mai frecvente motive sunt:
·        Apariția unor situatii legate de starea de sanatate a copilului in timpul nasterii (care pot conduce la suferinta fetala, daca nu se intervine)
·        Expulzia nu progreseaza spontan in mod natural (fatul este blocat in pelvis si nu mai inainteaza in ciuda efortului expulziv si al contractiilor)
·        Daca intervine oboseala sau efortul de impingere nu este corespunzator dupa un anumit interval de timp sau daca din punct de vedere medical exista o contraindicatie in ceea ce priveste efortul (anumite afectiuni cardiace, oftalmologice, etc)
 
Cat de frecvent este acest tip de nastere?
           In Romania, in cadrul unui spital universitar de nivel 3, care sustine nasterea pe cale vaginala, este raportata o incidenta de aproximativ 7% (una din 14 gravide naste cu ajutorul instrumentelor obstetricale). In cazul gravidelor care au mai nascut in trecut pe cale vaginala, aceasta posibilitate este mult mai scazuta.
 
Pot sa evit nasterea instrumentala?
           In general, mecanismul nasterii depinde de anumite mecanisme naturale, reflexe care nu pot fi foarte mult influentate. Totusi, exista anumite situatii in care poti creste sansele de succes ale unei nasteri fara ajutorul instrumentelor.
           Pozitia corpului in momentul in care dilatatia colului este completa (maxima) ar trebui sa o includa si pe cea verticala (fie in picioare sau sezand) sau cea laterala.
           Anestezia epidurala folosita pentru atenuarea durerilor asociate dilatatiei colului poate creste statistic sansele de a naste cu ajutorul instrumentelor, dar e mult mai putin probabila in cazul tehnicilor moderne de analgezie utilizate in prezent.
           Sansele de a naste natural fara ajutorul instrumentelor obstetricale pot scadea daca nu incepi sa impingi imediat dupa deschiderea maxima a colului (dilatatia completa). In acest sens poti primi indicatii sa astepti sa apara senzatia de impingere sau sa incerci sa nu impingi o perioada, in functie de situatia clinica existenta in acel moment.
Ce este nasterea cu ajutorul ventuzei Kiwi?
Ventuza obstetricala Kiwi este un instrument compus dintr-un maner, un cablu flexibil si o cupa de plastic care se aplica pe craniul fetal.
           Cu ajutorul unei pompe incluse in maner se realizeaza o presiune negativa la nivelul cupei. Medicul obstetrician iti va spune sa impingi atunci cand apare contractia si cu ajutorul fortei de tractiune te va ajuta sa nasti.
           Aceasta tractiune se poate realiza pe parcursul mai multor contractii.
Ce este nasterea cu ajutorul forcepsului?
Forcepsul este un instrument metalic cu suprafata neteda, cu mai multe curburi, compus din doua linguri care se articuleaza si se aplica la nivelul capului fetal.
           Forcepsul este astfel gandit incat sa se muleze perfect pe capul fatului. Dupa montare, vei fi rugata sa impingi in momentul in care apare contractia si cu ajutorul fortei de tractiune medicul te va ajuta sa nasti. Acest lucru se poate intampla pe parcursul mai multor contractii.
Voi putea alege între forceps si ventuza obstetricala?
 
           Ventuza si forcepsul sunt ambele eficiente si sigure. Alegerea instrumentului potrivit depinde de mai multi factori obstetricali care sunt evaluati de catre medicul obstetrician in momentul în care se decide necesitatea nașterii. În consecință, alegerea instrumentului potrivit este la latitudinea medicului. Ai posibilitatea însă, să refuzi aplicația instrumentelor, situație în care poate fi necesară fie operația cezariană de urgență, fie prelungirea timpului expulziei cu creșterea implicită a riscurilor în funcție de motivul care a stat la baza deciziei de naștere.
           Trebuie să ai în vedere că o operație cezariană de urgență poate fi o procedură extrem de periculoasă atât pentru tine cât și pentru făt în fazele avansate ale travaliului, atunci când nașterea instrumentală poate fi mult mai sigură.
           În cazul în care vei ajunge în această situație, deciziile din acel moment pot fi foarte dificile și ele trebuiesc luate rapid. Astfel, este foarte important să discuți cu medicul obstetrician și să clarifici orice potențială neclaritate înainte de a intra în travaliu.
           Având în vedere că orice travaliu se poate complica și poate necesita utilizarea instrumentelor obstetricale (forceps sau ventuză kiwi), iar în urma evaluării acestor informații ești sigură că nu dorești acest tip de naștere, există posibilitatea nașterii prin operație cezariana înainte de debutul travaliului.

Ce se întâmplă în timpul nașterii cu forceps sau ventuză?
           După ce veți fi informată despre situație și după ce vă dați acordul cu privire la procedură, medicul va face o examinare vaginală și abdominală pentru a verifica dacă nașterea vaginală se poate realiza în condiții de siguranță. De obicei se va introduce un tub în vezica urinară pentru a o goli.
           Ulterior, se va realiza anestezia, în cazul în care analgezia epidurală nu este deja instalată. Anestezia locală se face injectând substanță anestezică la nivelul perineului.
           În cazul nașterii instrumentale, este mult mai probabil să fie nevoie de incizia perineului (epiziotomie) pentru a mări spațiul necesar nașterii copilului.

 
În ce situații nașterea instrumentală poate eșua?
 Nașterea vaginală instrumentală are șanse mai mari de eșec în următoarele situații:
·        ești supraponderală cu un index al masei corporale (IMC) > 30
·        ai înălțimea sub 1,6m
·        greutatea estimată a fătului este mai mare de 4kg
·        capul copilului este orientat în poziție occipito-posterioară (spate-în-spate), fața copilului privind spre partea anterioara a bazinului
·        capul copilului nu este coborât suficient la sfârșitul travaliului

Ce înseamnă nașterea vaginală instrumentală pentru mine?
·        Este posibil să rămâi internată în spital mai mult decât se anticipa inițial.
·        Este normal ca după naștere să apară sângerarea vaginală (lohiile). După nașterea instrumentală, această sângerare poate fi mai abundentă.
·        Nașterea instrumentală poate predispune la rupturi vaginale mai grave cum ar fi laceratiile perineale de gradul 3 și 4 (vezi ghidul Lacerații perineale severe). Aceste lacerații apar cu o frecvență de 3% în cazul nașterilor vaginale normale, 4% în cazul nașterii cu ventuză și 8-12% în cazul nașterilor cu ajutorul forcepsului.
·        Durerea este des întâlnită după acest tip de naștere. Vi se vor recomanda calmante în zilele imediat după naștere.
·        Există posibilitatea apariției dificultăților la urinat după naștere, mai ales dacă ați avut anestezie epidurală. În această situație există posibilitatea să aveți nevoie de cateter vezical imediat sau în zilele de după naștere. Este foarte important ca vezica urinară să se golească complet după naștere pentru a reduce riscul de complicații pe termen lung în ceea ce privește urinatul. Pierderea de urină este des întâlnită în ultima perioadă a sarcinii și după naștere. Aceste simptome se ameliorează de obicei în decurs de 4-6 săptămâni după naștere.

Ce înseamnă nașterea vaginală instrumentală pentru copilul meu?
·        În cea mai mare parte, copiii născuți cu ajutorul instrumentelor sunt bine și nu vor avea complicații pe termen lung
·        Ventuza kiwi poate cauza o umflatură la nivelul capului copilului care de obicei dispare în 24-48 ore. De asemenea, poate cauza o acumulare de sânge denumită cefalhematom. Acesta apare în 1-12% din cazuri și dispare în timp.
·        Forcepsul poate cauza frecvent urme pe fața fătului. Acestea dispar în 24-48 ore. Mici lacerații pe fată sau scalpul fetal sunt de asemenea obișnuite (1-10%) dar asemănător, se vindecă repede.
·        Extrem de rar (5-15 în 10,000 cazuri), ventuza sau forcepul pot cauza fracturi de craniu, traumă severă la nivelul feței sau sângerări cerebrale care pot necesita îngrijiri și investigații speciale.
 
Ce se va întâmpla după ce voi pleca din spital?
·        Cele mai multe paciente se recuperează foarte bine după nașterea vaginală asistată. Oricum ar fi nașterea, inclusiv cea instrumentală, poți experimenta anumite dureri la nivelul perineului. Firele de sutură și edemul pot produce durere atunci când urinezi sau ai scaun. De obicei, medicamente simple pentru atenuarea durerii au efect foarte bun: ibuprofen și paracetamol, în caz ca nu ai alergii și nu îți sunt contraindicate.
·        Poți începe să ai contact sexual atunci când te vei simți pregătită să faci acest lucru. În general la 4-6 săptămâni de la naștere.
·        Uneori, experiența nașterii poate fi traumatică la nivel psihologic. Acest fenomen este numit depresie post-partum. Aceasta trebuie recunoscută și tratată, uneori cu ajutorul familiei. Dacă simți că intervine anxietatea, o stare emoțională alterata discuta cu medicul tău.
 
Va fi nevoie de naștere instrumentală și la nașterea urmatoare?
 În general, nu. Aproximativ 9 din 10 paciente care au avut o naștere instrumentală anterior, vor reuși să nască vaginal fără asistență instrumentală la nașterea ulterioară.


Informatii gravide - Ghid tradus si adaptat dupa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
©2019-2025 Radu Botezatu
Înapoi la cuprins