Ruptura prematura a membranelor - Dr. Radu Botezatu | Obstetrica-Ginecologie

Du-te la conținut
RUPTURA PREMATURA A MEMBRANELOR
Acest ghid se adreseaza gravidelor carora li s-au rupt membranele intre 24 si 37 saptamani de sarcina. Daca s-au rupt membranele inainte de 24 saptamani trebuie sa va adresati medicului dvs pentru informatii suplimentare.

Rezumat:
  • Ruptura prematura a membranelor (RPM) se refera la situatia in care membranele amniotice se rup inainte de 37 saptamani fara a incepe travaliul
  • Daca s-a intamplat asa ceva, aveti o sansa mare de a naste prematur. Atat dvs cat si copilul sunteti predispusi la infectie.
  • Vi se vor administra antibiotice pentru a reduce riscul de infectie si pentru a da sansa sarcinii sa continue, in functie de fiecare situatie in parte.
  • Daca nu apar semne de infectie si copilul se dezvolta normal in uter, atunci se recomanda continuarea sarcinii pana la 37 saptamani. In aceasta perioada veti fi monitorizata in spital pentru orice semn de infectie. Vor fi luate in calcul si optiunile personale.
  • Daca dvs sau copilul prezentati semne de infectie sau apar alte complicatii se va recomanda nasterea.
Ce reprezinta ruptura prematura a membranelor (RPM)?

Copilul, in uter, este inconjurat de o cantitate de lichid amniotic. Acest lichid se afla intr-o cavitate denumita sac amniotic, format din membranele amniotice.
 
           Cand se "rupe apa" ne referim la ruptura membranelor. In mod normal apa se rupe cu putin timp inainte sau in timpul travaliului. Daca membranele se rup inainte de 37 saptamani de sarcina, evenimentul este denumit ruptura prematura a membranelor (RPM). Aceasta situatie este intalnita la aproximativ 3% dintre gravide.
 
 
Nu este pe deplin cunoscut motivul pentru care membranele se rup prematur, dar este probabil consecinta infectiei sau a afectiunilor placentei.
Cum stiu daca mi s-au rupt membranele?
 
De cele mai multe ori veti observa o pierdere involuntara de lichid pe cale vaginala. Cantitatea de lichid poate varia de la foarte mult incat sa va udati hainele, pana la o scurgere mica.
 
Ce trebuie sa fac?
Daca suspectati ca pierdeti lichid pe cale vaginala incercati sa purtati un absorbant si sa observati cantitatea si culoarea lichidului amniotic. Pierderea de lichid amniotic se poate confunda foarte usor cu pierderea de urina care este obisnuita in cursul sarcinilor avansate. Totusi, daca exista orice suspiciune de pierdere lichid amniotic este indicat sa va prezentati la spital pentru consult.
 
Ce se va intampla la spital?
La spital veti fi consultata si se vor intampla urmatoarele lucruri:
 
- veti avea o discutie cu echipa medicala despre ce s-a intamplat, detalii despre pierderea de lichid, cum a fost sarcina pana la momentul respectiv si daca aveti vreun factor de risc pentru RPM (daca ati mai avut asa ceva in sarcini anterioare).
- o verificare generala a starii de sanatate, inclusiv o examinare ginecologica, verificare a temperaturii, pulsului si tensiunii arteriale.
- o verificare ecografica a sarcinii (activitatea cardiaca fetala, pozitia copilului, cantitatea de lichid amniotic, miscarile fetale)
 
Cum se certifica RPM?
- RPM se obiectiveaza cel mai usor prin examinare vaginala. Cu acordul dvs, personalul medical va utiliza un specul sau valve sterile (instrumente utilizate pentru a departa peretii vaginali si pentru a vizualiza colul uterin) pentru a vedea daca prin col se scurge lichidul amniotic.
- Daca nu este clara pierderea de lichid se va face un test specific pentru a verifica daca lichidul vaginal este din sacul amniotic.
- Uneori, poate ajuta examinarea ecografica pentru a estima cantitatea de lichid restanta din jurul copilului.
 
Ce se intampla ulterior?
Daca s-au rupt membranele, veti primi recomandarea de a ramane internata in spital. Veti fi monitorizata indeaproape pentru orice semn de infectie. Aceasta monitorizare consta in urmarirea pulsului, temperaturii, tensiunii arteriale si verificarea periodica a analizelor din sange. Va fi monitorizata periodic si frecventa cardiaca a fatului.
Daca nu s-au rupt membranele, veti fi indrumata sa mergeti acasa.
Uneori, atunci cand pierdeti doar o cantitate mica de lichid, aceasta nu poate fi obiectivata la examinarea ginecologica. Daca pierdeti lichid in continuare la domiciliu va trebui sa va reintoarceti la spital pentru o noua consultatie.
 
Ce reprezinta faptul ca s-au rupt prematur membranele pentru mine si pentru copil?
 
  • Infectia
           Membranele reprezinta o bariera protectoare in jurul copilului, iar dupa ruperea acestora bacteriile din vagin pot ascensiona catre uter si catre copil provocand corioamnionita. Daca dezvoltati infectie, travaliul se poate declansa mai repede si copilul poate dezvolta la randul lui aceasta infectie.
           Simptomele unei posibile infectii includ: temperatura crescuta peste 38 grade Celsius, secretie vaginala neobisnuita cu miros modificat, puls accelerat si durere in zona abdominala joasa. Copilul poate avea si el un puls accelerat la monitorizare.
           Daca apar aceste semne de infectie, copilul va necesita nasterea imediata pentru a preferi extinderea si agravarea infectiei.
 
  • Nasterea prematura
           Aproape 50% din gravidele la care s-au rupt prematur membranele vor intra in travaliu in prima saptamana dupa acest eveniment. Cu cat sarcina este mai avansata, cu atat posibilitatea de a se declansa travaliul in prima saptamana este mai mare.
 
  • Probleme de prematuritate
           Copiii nascuti prematur au un risc crescut de probleme de sanatate, in mod special legate de respiratie, alimentatie si infectie si vor avea nevoie de ingrijiri speciale in unitatea de terapie intensiva neonatala. Cu cat numarul de saptamani de sarcina este mai mic cu atat posibilitatea aparitiei problemelor de acest tip este mai mare.
 
  • Alte complicatii
  1. Prolabarea de cordon ombilical este o problema medicala de maxima urgenta si reprezinta alunecarea cordonului ombilical prin col, in vagin, inaintea nasterii copilului. Aceasta situatie este rara dar este amenintatoare de viata pentru copilul dvs si necesita nasterea de urgenta.
  2. Hipoplazia pulmonara survine atunci cand plamanii copilului sunt insuficient dezvoltatindin cauza lipsei lichidului amniotic. Aceasta complicatie apare daca se rup membranele precoce in cursul sarcinii (mai putin de 24 saptamani), perioada in care plamanii copilului sunt in curs de dezvoltare.
  3. Deslipirea de placenta (Abruptio placentae) apare atunci cand placenta se separa de uter inainte de nasterea copilului. Se poate insoti de sangerare abundenta si poate fi periculoasa atat pentru mama cat si pentru fat.
 
 Uneori, in cazul rupturii premature de membrane (RPM) copilul poate sa nu supravietuiasca. Acest risc este mai mare atunci cand varsta de sarcina este mai mica sau atunci cand exista o infectie avansata sau se intampla o prolabare de cordon ombilical.
 
Exista vreun tratament pentru ruptura prematura de membrane?
           Nu exista nicio posibilitate dovedita stiintific pentru a inlocui cantitatea de lichid pierduta sau pentru a repara ruptura de membrane. Puteti pierde lichid in continuare pe tot parcursul sarcinii deoarece lichidul amniotic se reface.
Desi nu exista un tratament de vindecare a rupturii membranelor, exista tratamente pentru a reduce riscurile pentru copil
 
  • Antibioticele contribuie la reducerea riscului infectios si pot prelungi perioada de sarcina. Antibioticele intravenoase se utilizeaza in timpul travaliului pentru a reduce riscul de aparitie a infectiei datorate streptococului de grup B.
  • Corticosteroizii - injectii intramusculare care ajuta la dezvoltarea plamanilor fetali si pentru a preveni complicatiile respiratorii
  • Sulfatul de magneziu - un medicament care se adreseaza copiilor foarte mici ca varsta de sarcina si care reduce riscul de paralizie cerebrala.
    
 
Cand este momentul cel mai potrivit sa nasc?
           Daca dvs si copilul sunteti bine, fara semne de infectie atunci e posibil sa vi se recomande nasterea la 37 saptamani. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca sarcinile avansate au un risc mai scazut de aparitie a complicatiilor datorate prematuritatii.
Daca sunteti cunoscuta purtatoare de streptococ de grup B (SGB), atunci vi se va recomanda nasterea la 34 saptamani datorita riscului de infectie cu SGB al copilului.
 
Voi putea naste vaginal dupa RPM?
           De obicei este posibila nasterea vaginala dupa RPM dar asta va depinde de mai multi factori: momentul in care debuteaza travaliul, pozitia copilului, situatii particulare asociate cu posibile infectii si nu in cele din urma optiunea dvs.
 
Cum va afecta acest lucru viitoarele sarcini?
           Daca vi s-au rupt membranele prematur, atunci la urmatoarele sarcini aveti un risc crescut de nastere prematura si la urmatoarele sarcini. Va trebui sa va adresati unui medic specialist obstetrician pentru a face planul de urmarire a viitoarei sarcini si pentru a lua toate masurile de prevenire.
Informatii gravide - Ghid tradus si adaptat dupa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
©2019-2025 Radu Botezatu
Înapoi la cuprins